Norra Fjället, Friluftscentrum på Bredfjället

Gården Norra Fjället med skolhuset i förgrunden

Ljungskile Friluftsklubb (LFK) har sin klubbstuga på Norra Fjället och har genom ett målmedvetet arbete skapat en fin utgångspunkt för ett aktivt friluftsliv på Bredfjället.

Klubben svarar för att det finns vandringsleder och skidspår som är öppna för alla. Vandringslederna går genom gammal kultur- och skogsmark på Bredfjället. Det finns kartor som täcker stora delar av Bredfjället som är utgivna av LFK.

Skidspåren är välskötta och spåras med spårmaskin av klubbens ideella krafter. Elljusspåret på 2,5 km är ett måttligt kuperat spår för vandring, löpning och under vintern för skidåkning. Övriga skidspår går genom gammal kultur- och skogsmark på Bredfjället och ger en trevlig skidtur i ett fint naturområde.

Gården ligger drygt 4 km öster om samhället. Stigningen från samhället är markant och väl framme vid gården befinner man sig ca 160 m.ö.h. Det bidrar till att naturen är norrlandsbetonad både vad gäller växtlighet och klimat. Vintertid är temperatur och snötillgång oftast betydligt mer vinterlikt än vad som gäller i samhället.

Den som vill ströva längs vandringsleder, springa, orientera eller åka skidor skall söka sig till Norra Fjället, som är en naturlig inkörsport i norra kanten av friluftsområdet Bredfjället. Denna gamla gård, med anor från 1600-talet, är sedan 1960-talet centrum för Ljungskile Friluftsklubb och en fin startpunkt för ett aktivt friluftsliv för alla.

Kartor över Bredfjället och Norra Fjället

Lantmäteriet har en Terrängkarta i skala 1:50 000 som kan köpas i bokhandeln. Dessutom har LFK producerat ett antal orienteringskartor över stora delar av Bredfjället. Dessa är i skala 1:15 000 eller 1:10 000 och finns att köpa direkt av LFK (hos kassören) eller hos Lje Bokhandel.

Den exakta positionen för Norra Fjället är –
(WGS84) Lat: N 58.2343, Long: E 11.9833
(RT90) X= 6463114 Y= 1275524.
Det kan vara bra att känna till för dem som har GPS-utrustning.
Visa karta med vägvisning
Alternativ väg, inte så branta backar, men delvis smal väg. 22 km från Ljungskile i stället för 5 km.

Vägvisning till Norra Fjället

Följ skyltarna mot Bredfjället från gamla E6:an i Ljungskile, avfart strax norr om Resteröds Trikå, följ Arendalsvägen över järnvägen, håll vänster och följ Elsebergsvägen som ansluter till Fjällvägen där bebyggelsen slutar. Därefter ca 4 km längs Fjällvägen.

Pin It on Pinterest